Moda na ekoturystykę

Obecnie bardzo często słyszymy słowo ekologia. Teraz wszystko może być eko – samochód, rolnictwo, żywność, budownictwo, a także hotele. Jak więc wygląda hotel ekologiczny? Czym wyróżnia się spośród innych? Co oferuje?

Z badań Jolanty Kamienieckiej „Turyści a Natura 2000” wynika, że 64 proc. Polaków lubi wypoczywać w miejscach o szczególnych walorach przyrodniczych, a 55 proc. chce korzystać z ekotras. 35 proc. urlopowiczów zwraca uwagę na to, czy baza noclegowa posiada certyfikat ekologiczny. Polskie społeczeństwo zaczęło więc doceniać kontakt z przyrodą, a także dostrzegło potrzebę podjęcia działań na rzecz jej ochrony. Ta zmiana wywarła wpływ na branżę hotelarską. Dziś 70 proc. hoteli, wyróżniając się zarządzaniem z troską o środowisko, podkreśla swoje zaangażowanie w ekologię.

Sposób na oszczędność

Hotele, propagując postawy ekologiczne, starają się wpisać w trend ekoturystyki. Chcą być przyjaznym miejscem dla ludzi, którzy na co dzień dbają o środowisko. Takie obiekty stosują energooszczędny system zarządzania energią i racjonalizują zużycie wody. Rozwiązania, po jakie sięgają hotele, często nie wymagają zaawansowanych technologii. Dla przykładu, dzięki wymianie żarówek na ekologiczne oświetlenie LED, w przeciągu roku zużycie prądu w obiekcie zmniejsza się o blisko połowę. Warto zaznaczyć, że liczba żarówek w większym kompleksie to około 8–9 tys. sztuk. W nowoczesnych hotelach popularna jest również retencja deszczówki – sposób na zrównoważoną gospodarkę wodną, który po wielu latach wraca do łask.

Naturalnie i świeżo

Działania przyjazne środowisku nie powinny się jednak sprowadzać tylko do wyposażenia budynków w odpowiednią instalację. Ważne, aby podejść do zagadnienia kompleksowo, zadbać o każdy szczegół działalności. Ekologia w gabinecie spa to zabiegi przeprowadzane na bazie certyfikowanych, naturalnych preparatów. Z kolei przyjazna środowisku restauracja to ta serwująca regionalną kuchnię polską, tworzoną na bazie lokalnych produktów, których krótki transport oznacza zarówno większą świeżość składników potraw, jak i mniejszą emisję CO2 do atmosfery.

Dominika Krysztow

dyrektor projektu, Hotel**** Czarny Potok Resort & SPA

Kordian Kuczma

Kordian Kuczma

doktor nauk politycznych PAN