Powód do dumy

Gdyby nie zaangażowanie Hotelu Anders – Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej w Polsce z pewnością by nie było. Dzięki pasji ludzi, miłości do siatkówki, wieloletniemu doświadczeniu w organizacji międzynarodowych zawodów, doskonałej infrastrukturze oraz przepięknemu położeniu, tak cenionemu przez zawodników z całego świata – Hotelowi Anders przyznano tytułu organizatora i gospodarza Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013.

Mimo że mistrzostwa świata już za nami, wśród członków załogi Hotelu Anders emocje jeszcze nie opadły. Nic dziwnego – w organizację mistrzostw zaangażowany był cały zespół hotelu. Co więcej – to właśnie ci ludzie te mistrzostwa zorganizowali. Nie było żadnej zewnętrznej agencji eventowej – organizatorem mistrzostw był Hotel Anders w Starych Jabłonkach z załogą, która na co dzień organizuje i obsługuje wydarzenia (konferencje, szkolenia, imprezy integracyjne, spotkania biznesowe), które odbywają się w hotelu. Jak się przekonaliśmy na Mazurach nie ma rzeczy niemożliwych.

Pływające po jeziorze boisko – tego jeszcze nie było

Pomysł budowy boiska na wodzie zrodził się w 2009 r. podczas obecności Tomasza Dowgiałło, dyrektora Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013 (na co dzień dyrektora generalnego Hotelu Anders w Starych Jabłonkach) na Mistrzostwach Świata w Stavanger.

– Norwegowie podobny mecz pokazowy chcieli zorganizować na klifie, z których przecież słyną. To doskonała promocja walorów kraju. Wtedy właśnie pomyślałem, że jeśli kiedyś to ja będę organizował mistrzostwa świata, to też musimy zrobić coś specjalnego. Organizację światowego czempionatu dostaliśmy, a skoro mieszkamy na Mazurach, czyli w Krainie Tysiąca Jezior, to dlaczego by nie zrobić meczu na wodzie? Nie była to inicjatywa łatwa do realizacji, ale w Hotelu Anders nie ma rzeczy niemożliwych. Myśleliśmy o pontonach wojskowych, jednak to raczej by nie wypaliło. Dowiedzieliśmy się o najnowszej technologii, czyli betonowych pomostach. Przyznam, że długo traktowałem to wszystko w kontekście marzenia, a naprawdę sporo głów musiało namęczyć się, jak znaleźć rozwiązanie w sprawie budowy, montażu słupków, band i wysypania piasku.

Na boisku na wodzie odbywały się mecze pokazowe, natomiast w ostatnich dniach mistrzostw przekształciło się ono w spektakularną Restaurację MOLO, na którą gości dowożono specjalnymi łodziami.

Nie będzie nas – będzie Las… Mistrzów

Podczas mistrzostw nie mogło zabraknąć promocji regionu, nie mogła również nie ujawnić się proekologiczna natura Hotelu Anders. Mazury Zachodnie to kraina pachnących, zielonych lasów i czystych, błękitnych jezior. Rezerwaty przyrody, lasy i jeziora oraz sielska atmosfera mazurskich wsi przyciągnęła do Starych Jabłonek tysiące kibiców, spragnionych nie tylko sportowych emocji, lecz także wypoczynku w samym sercu natury, z dala od codzienności. Nie mogli trafić lepiej. Organizatorzy natomiast nie mogli o przyrodzie zapomnieć.

Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej były nie tylko okazją do oglądania zmagań najlepszych zawodników na świecie. W Nadleśnictwie Stare Jabłonki kilkunastu zawodników oraz oficjeli zasadziło Las Mistrzów. Posadzone w towarzystwie leśników dęby przez wieki będą przypominać o największym sportowym wydarzeniu lata 2013. Daniel Błaszkiewicz, dyrektor operacyjny mistrzostw (na co dzień dyrektor ds. sprzedaży i marketingu w Hotelu Anders), tak podsumował pomysł zasadzenia lasu: „Las Mistrzów to odzwierciedlenie proekologicznej, >>naturalnej<< filozofii Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Przyroda to nasz największy skarb – dbamy o środowisko naturalne i promujemy je, kierując się hasłem >>Naturalnie na Mazurach<<. Symbolem proekologicznej natury Hotelu Anders jest sosna – drzewo, które rośnie w hallu, łączącym nową część Hotelu z jego częścią zabytkową. Drzewo nie zostało >>stracone<<, mimo że stało na drodze budowy. Do dziś cieszy gości swoim zapachem i szumem igieł. Obrosło nie tylko mchem, ale i legendą – wystarczy przytulić sosnę, aby nabrać siły i energii. Taki też jest nasz hotel – pozwala wypocząć i dodaje energii”.

Unikatowość monumentalnych i magicznych Lasów Taborskich, które otaczają Stare Jabłonki dostrzegli również zawodnicy, którzy przyjechali na Mistrzostwa z całego świata.

– Nigdzie na świecie nie graliśmy wśród tak pięknych lasów, jak w Polsce. Mazury to miejsce unikalne – powiedział Emanuel Rego, 40-letni Brazylijczyk – legenda siatkówki plażowej, ubiegłoroczny mistrz świata, mistrz olimpijski z Aten i wicemistrz z Londynu. Emanuel Rego to jeden z ośmiu siatkarzy, którzy 4 lipca 2013 posadzili Las Mistrzów na terenie Nadleśnictwa Stare Jabłonki. Zawodników wspierali siatkarscy oficjale: Vincente Araujo, wiceprezydent Światowej Federacji Piłki Siatkowej, Mirosław Przedpełski, prezes Polskiego Związku Piłki Siatkowej i Andrzej Dowgiałło, promotor Turnieju Mistrzostw.

Mistrzowska kuchnia

Jak co roku na zawodach Pucharu Świata, tak i na tegorocznych Mistrzostwach Świata nie zabrakło, legendarnej wręcz, Restauracji Mistrzów by Kenwood De’Longhi, serwującej wykwintne dania kuchni polskiej. Restauracja Mistrzów to inicjatywa charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego, który już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe sławy polskiej gastronomii. Restauracja Mistrzów stała się marką samą w sobie, a zaproszeni do jej współtworzenia szefowie kuchni co roku przygotowują w Starych Jabłonkach potrawy, o których potem krążą legendy. Od wielu już lat restaurację obejmują mecenatem firmy Kenwood i De’Longhi. O całkowite wyposażenie w zastawę stołową od najmniejszego widelczyka, po wspaniałe, efektowne wyposażenie bufetów od kilku lat dba Gastro-Magic Service – niezawodny partner przy organizacji imprez na najwyższym światowym poziomie.

Serwis kelnerski – wolontariuszy – przeszkolił i poprowadził Pieter Oosthuisen – dyrektor gastronomii Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który przed zacumowaniem nad Szelągiem Małym pełnił funkcje menedżerskie, m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise. W Restauracji Mistrzów oprócz Dariusza Strucińskiego gotowali: Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni Restauracji MOONSFERA w Warszawie), Michał Pomaski (Gastro-Magic Service), Karol Okrasa i Łukasz Pielak (szef kuchni i zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie), Grzegorz Labuda (szef kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie), Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni w Hotelu Galaxy w Krakowie).

Autor jest dyrektorem ds. marketingu i sprzedaży w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach

Kordian Kuczma

Kordian Kuczma

doktor nauk politycznych PAN