Rosyjskie kontrole wołowiny

Rosyjski Nadzór ds. konsumentów (Роспотребнадзор) zwiększył kontrolę wołowiny importowanej z Europy (zwłaszcza z Niemiec), ponieważ odkryto w niej bakterię wąglika. Zakażone mięso odnaleziono na razie jedynie w sklepach niemieckich, ale mimo to kontrole zostaną zwiększone. Planuje się także zakaz wwozu niemieckiej wołowiny na teren Federacji Rosyjskiej.

Według informacji Nadzoru ds. konsumentów, to w niektórych niemieckich supermarketach, sklepach mięsnych oraz na targowiskach odkryto bakterię wąglika. Zarażone zostały takie produkty jak pieczeń z wołowiny, gulasze oraz kiełbasy. Wszystkie zakażone produkty, które odkryto zostały wycofane ze sklepów.

W śledztwie na jaw wyszedł fakt, iż mięso to pochodziło z uboju wykonanego na Słowacji we wrześniu 2014 roku. Podobne dwa przypadki zakażonych tusz wołowych odkryto także w Polsce. Według organizacji RASFF (Food and Feed Safety Alerts) zarażone mięso i produkty z niego wytworzone były dostarczane do Belgii, Danii, Francji, Włoch, Holandii, Portugalii, Hiszpanii i Szwecji. Do Niemiec przywieziono łącznie 3609 kg wołowiny.

Źródło: Коммерсант.ру